Kommentar till fällandet av journalisterna bakom dokumentärserien Estonia

5 september 2022

Göteborgs tingsrätt valde idag att döma regissören bakom "Estonia - fyndet som ändrar allt", Henrik Evertsson, och ROV-operatören Linus Andersson för brott mot gravfriden.

- Vi beklagar dagens beslut från Göteborgs tingsrätt och noterar samtidigt att man kommit fram till en annan slutsats än tingsrätten gjorde förra gången. Det här målet rör viktiga journalistiska principer och komplexa juridiska värderingar. Vi kommer därför att överklaga den här domen. Vår inställning är oförändrad och vi nekar till brott. Vi önskar därför lägga fram våra invändningar vid en ny förhandling i hovrätten, säger Henrik Evertsson.

Kommentar Warner Bros. Discovery
Det är viktigt för det journalistiska uppdraget att kunna söka ny kunskap om viktiga händelser i samhället, ställa frågor, analysera och sätta information i ett begripligt sammanhang. I Discoverys arbete med dokumentärserien om Estonia har vi alltid jobbat för att uppnå det målet.

Dokumentären är skapad enligt gängse journalistiska metoder. Det har alltid varit vår och produktionens bedömning att ROV-dyket var berättigat och utförts inom lagen, eftersom det är en fråga av betydande allmänintresse. Vi respekterar den rättsliga processen, men beklagar dagens beslut från Göteborgs tingsrätt. Warner Bros. Discovery står alltigenom bakom journalisterna Henrik Evertsson och Linus Andersson och stöttar det viktiga journalistiska uppdraget.

De upptäckter som gjorts under arbetet med serien är av stort allmänt intresse och har lett till nya officiella utredningar samt en revidering av den svenska lagen om gravfrid vid vraket M/S Estonia. Till följd av dokumentären inledde Haverikommissionen 2021 nya undersökningsdyk av vraket för att få en ökad förståelse för fallet Estonia och vad som orsakade förlisningen.

Jessica Linnman, nordisk kommunikationsdirektör Warner Bros. Discovery

Kontakter

Jessica Linnman

VP Communications Nordics

Nordisk kommunikationsdirektör Warner Bros. Discovery