Ny dokumentärserie om Estoniakatastrofen avslöjar nya fynd

16 september 2020

I år är det 26 år sedan Estoniakatastrofen - Nordens största och mest omtalade sjöolycka i modern tid. I en ny dokumentärserie granskas omständigheterna kring tragedin, hur skeppet förliste och varför Estonia egentligen sjönk. ESTONIA - fyndet som ändrar allt är en dokumentärserie i fem delar som producerats av Monster. Dokumentärserien har nordisk premiär på årsdagen den 28 september, exklusivt på Dplay.

Den 28 september 1994 var M/S Estonia på väg från Tallinn till Stockholm. Ombord fanns 989 personer. 137 av dem överlevde. 852 omkom. Orsaken till den ödesdigra förlisningen är omtvistad och har blivit vitt omdebatterad, men någon fullständig utredning av vraket har aldrig genomförts. Frågan anhöriga och allmänheten har ställt sig och gör än idag är “Hur kunde detta hända?”

Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga (SEA) och de överlevande har sedan tragedin krävt att en grundlig utredning av hela vraket ska genomföras, något som avvisats gång på gång. Följaktligen upplever anhöriga och överlevande att frågan om vad som egentligen hände fortsatt är obesvarad och att de inte har fått något avslut på Estoniakatastrofen. I samförstånd med SEA uppmuntras en granskning och utredning för att söka svar på vad som egentligen hände den där septembernatten för 26 år sedan.

- Dokumentärserien är skapad utifrån ett gediget journalistiskt arbete, där vi har djupintervjuat flertalet förstahandskällor med en direkt koppling till Estoniakatastrofen. Många källor har aldrig tidigare ställt upp i media med sin historia, berättar regissören Henrik Evertsson från Monster.

Han fortsätter:

- När vi först började undersöka detta fall blev vi alltmer övertygade om att den oro som både överlevande och anhöriga uttryckt faktiskt var befogad. I synnerhet slutsatserna kring hur och varför Estonia sjönk var av särskilt intresse - och absolut nödvändigt för oss att utreda närmare. Med den här dokumentärserien vill vi belysa vad som verkligen hände med M/S Estonia och ge de drabbade flera svar som i sin tur kan ge ett bidrag till den globala sjösäkerheten.

Dokumentärserien innehåller gripande berättelser från anhöriga och överlevande från Estoniakatastrofen liksom dokumentationer från dyk som genomförts för att komma närmare och undersöka vraket samt arkivmaterial från M/S Estonia.

- En av utredningarna som produktionen gjorde var att ta bilder av vraket, särskilt de delar som det inte fanns dokumentation från tidigare. Det beslutet övervägdes noggrant, både etiskt och juridiskt, av både produktionen och beställaren, Discovery i Norge. Det är självklart en känslig fråga eftersom området kring vraket är förklarat som en begravningsplats och det är därför förbjudet område för undervattensaktiviteter. Men enligt produktionen var det absolut nödvändigt, och journalistiskt motiverat, att skicka ner en undervattensrobot för att dokumentera vrakets tillstånd. Ärendet är av stort allmänintresse och detta var det enda sättet för produktionen att fastställa om den officiella förklaringen som finns tillgänglig idag är trovärdig, eller om det finns omständigheter som inte har avslöjats för allmänheten, säger Jessica Linnman, kommunikationsdirektör Discovery Sverige.

ESTONIA - fyndet som ändrar allt produceras av Monster och är en dokumentärserie i fem delar, samtliga delar finns att streama på Dplay från och med årsdagen den 28 september.

Se trailer via länk.

Av respekt för de anhöriga och överlevande går all kontakt via Discovery Networks Sweden och nedan angiven kontaktperson.

Kontakter

Jessica Linnman

VP Communications Nordics

Nordisk kommunikationsdirektör Warner Bros. Discovery