Ny dokumentärserie avslöjar hål i skrovet på M/S Estonia - aldrig tidigare dokumenterat fynd

28 september 2020

Den 28 september 1994 förliser passagerarfartyget M/S Estonia på väg från Tallinn till Stockholm. 852 människor mister livet i den värsta fartygsolyckan i Europa sedan andra världskriget. 26 år senare söker anhöriga och överlevande fortfarande svar på vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten. I dokumentärserien Estonia - fyndet som ändrar allt avslöjas ett aldrig tidigare dokumenterat hål i skrovet och fyndet ifrågasätter Haverikommissionens officiella rapport.

Idag är det årsdagen för den mest omfattande och omtvistade fartygsolyckan i modern tid. M/S Estonia förliste den 28 september för 26 år sedan. 852 människor miste livet och flertalet av dem begravdes med vraket på havets botten. Anhöriga och överlevande söker fortfarande svar på hur det kunde hända och varför man låter vraket ligga kvar. I dokumentärserien Estonia - fyndet som ändrar allt avslöjas nu ett aldrig tidigare dokumenterat hål i skrovet som ifrågasätter Haverikommissionens officiella rapport om vad som orsakade haveriet av M/S Estonia.

Spekulationerna kring vad som hände M/S Estonia är många och det är av stort allmänintresse att reda ut frågan. Därför beslutade produktionen att genomföra ett dyk för att ta bilder av vraket för att söka fler svar, samt för att kunna dokumentera delar av vraket som inte påträffats i tidigare officiella rapporter. Först då är det möjligt att kunna fastställa om Haverikommissionens officiella förklaring är fullständig. I dokumentärserien får vi följa med under dyket där man upptäckter ett stort och tydligt hål i skrovet, som enligt experter måste orsakats av en enorm yttre kraft.

- Det har tidigare framförts teorier om att det finns ett hål på styrbord sida, som kan förklara varför båten sjönk så fort men det har aldrig tidigare dokumenterats något hål. Det var absolut nödvändigt, och journalistiskt motiverat, att skicka ner en undervattensrobot med kamera för att kunna genomföra en utförlig dokumentation av skrovets tillstånd. Under dyket uppmärksammade vi en betydlig skada på styrbord sida av Estonias vrak, en skada som aldrig tidigare rapporterats eller dokumenterats i offentliga rapporter, säger regissören Henrik Evertsson från produktionsbolaget Monster.

I dokumentärserien får vi även höra nya källor vittna om vad som hände den ödesdigra septembernatten och som kan förklara de nya fynden.

- Flera överlevande vittnar om höga smällar och skrapliknande ljud mot skrovet under förlisningen, och flera av dem observerar även att vatten forsar in under bildäck och kommer alltså inte ovanifrån, fortsätter Evertsson.

I samförstånd med Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga (SEA) har en granskning och vidare utredning av vraket alltid uppmuntrats för att söka svar på vad som egentligen hände den där septembernatten för 26 år sedan.

- De nya fynd som presenteras i dokumentärserien är av stort allmänt intresse och kan förhoppningsvis bringa mer klarhet till varför Estonia sjönk. Således ges även anhöriga och överlevande möjligheten till fler svar på gåtan Estonia och förhoppningsvis även ett avslut. Produktionen har genomfört ett fantastiskt arbete och dokumentationen av vraket var högst journalistiskt motiverat och givetvis noggrant övervägt både etiskt och juridiskt innan de tog beslutet. Den officiella förklaring som finns idag till varför skeppet förliste kan komma att ifrågasättas med dessa nya fynd, vilket alltid varit en av produktionens avsikter med dokumentären, säger Jessica Linnman, kommunikationsdirektör Discovery Sverige.

Estonia - fyndet som ändrar allt är en dokumentärserie i fem delar som är producerad av Monster. Samtliga delar finns nu att streama på Dplay.

Tittkopior finns via presstjänsten i inloggat läge, vänligen ansök om access. 

Av respekt för de anhöriga och överlevande går all kontakt via Discovery Sverige och nedan angiven kontaktperson.

Kontakter

Jessica Linnman

VP Communications Nordics

Nordisk kommunikationsdirektör Warner Bros. Discovery