Carolas hyllning till Lill-Babs på Mammagalan

24 maj 2018 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

På mors dag sänds Mammagalan på Dplay och Kanal 5. Det blir en varm galakväll där mammor uppmärksammas och prisas, samtidigt som tittarna ges möjlighet att bidra till Läkarmissionens viktiga arbete för att förbättra livsvillkoren för utsatta mödrar världen över. Under galan uppträder Carola Häggkvist med en kärleksfull hyllning till en av Sveriges mest älskade artister, Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Mammagalan sänds på Dplay och Kanal 5 den 27 maj 20:00.

I år firar Kanal 5 mors dag genom att sända Mammagalan, en insamlingsgala för Läkarmissionen med syftet att uppmärksamma och göra skillnad för världens utsatta mammor. Under galan delas Stora mammapriset ut i tre kategorier. Priset är instiftat av Expressen, och tidningens läsare har fått nominera mammor som de tycker förtjänar att lyftas lite extra. Flera hundra nomineringar till Stora mammapriset kom in under nomineringsperioden. Bland alla starka berättelser om mödrar som gjort skillnad i stort och smått var det flera läsare som ville ta tillfället att nominera en kvinna som betytt mycket för så många människor: Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Under Mammagalan hyllas den älskade artisten som gick bort i april. Carola Häggkvist framför Lill-Babs låt Du är publiken.

– Alla mammor är unika, och Barbro var i särklass unik. Inför Mammagalan är det mycket känslor för mig. Barbro påminde på många sätt om min egen mamma, och jag vill hylla dem båda med sången Du är publiken. Det var Barbros döttrar som önskade sången, och det känns väldigt fint och ärofyllt att få framföra den. Det är en vacker och ärlig sång där man ödmjukt tackar publiken. Det finns en djupt rotad respekt mellan publiken och en artist som Barbro, som har fått publikens hjärtan och samtidigt delat med sig så generöst av sitt eget. Sången handlar om att vara bunden till sin publik – och samtidigt fri att vara sig själv och gå sina egna vägar, berättar Carola Häggkvist, som minns sitt första möte med Barbro Svensson:

– Jag var tolv år när vi träffades första gången. Jag skulle vara med i tv-programmet Evert Taube i våra hjärtan, ett hyllningsprogram till Taube. Hon var varm och tuff samtidigt, kommer jag ihåg, precis som mamma. Jag minns också att jag såg hennes egen show en gång på hotell Strand på Öland. Hon sjöng med varje fiber i kroppen, hennes sång var hennes hud och hennes energi var hennes höga toner. Hon var en fantastisk entertainer och en väldigt generös person. På scen bjöd hon publiken på det goda i livet, när livet är som bäst. Hon ville alltid lyfta dem och samtidigt kunna dela med sig av sin mänsklighet. Det är mycket vad underhållning handlar om, att känna igen sig i sina drömmar och i det verkliga livet.

Tittarna får under Mammagalan också följa med Sofia Wistam, Lina Hedlund och Roy Fares på reportageresor. De besöker bland annat Läkarmissionens utvecklingsprojekt för barn och mödrar i Dhakas största slumområde Chalantika i Bangladesh, organisationen Give a child a family som hjälper övergivna barn i Sydafrika, och Nkingasjukhuset i Tanzania där kvinnor tack vare Läkarmissionens stöd ges chansen att föda på en säker förlossningsavdelning.

Galakvällen bjuder dessutom på ett sprakande mammamedley framfört av Tess Merkel, Hanna Hedlund och Lina Hedlund tillsammans med galans programledare Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Dessutom uppträder Robin Bengtsson med sin singel Day by day.

Juryn för Stora mammapriset utgörs av Pernilla Wahlgren, Kristin KaspersenÖzz NûjenAmelia Adamo och Lars Lindström (Expressen). Prisstatyetten är designad av mor och dotter Gynning, konstnärerna Carolina och Agneta. Bland prisutdelarna märks artisten Ison Glasgow, programledaren och författaren Ann Söderlund och friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn.

Mammagalan produceras av Brand New Content för direktsändning på Dplay och Kanal 5 på mors dag, den 27 maj 20:00.